Ohut kuori - Mehevä täyte -Kalakukko

Kalakukko – mistä niitä voi ostaa?

Suomessa myydään enää harvoja tuotteita kalakukon nimellä. Kalakukossa on EU:n nimisuoja. Tämä tarkoittaa, että on valmistettava rajoitetun ainesosaluettelon mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Kalakukko-valmistajat tekevät pääosin muun nimisiä ja makuisia kukkoja, joita tuo EU-määräys ei koske.

Kukkoja voi ostaa vaikka meiltä!

Kotileipomo Isabellakaan ei käytä pakkauksissa Kalakukko-nimeä, vaan meiltä saa tavallisia kukkoja, sekä gluteiinittomia kukkoja monissa eri mauissa. Ja niitä voi ostaa leipomoltamme tai myyntipisteistämme.

Tässä kuvattu perinteinen kalakukko

Tällä vanhanaikaisella paksukuorisella kalakukolla on oma perinteinen valmistustapa. Valmistuksessa on kaksi eri työvaihetta, taikinakuoren leipominen ja täytteen tekeminen.

Ensin taikinakuoren valmistus

Jauhoista pääosa on ruista, vähän vehnää ja on käytetty myös ohraa. Jauhot sekoitetaan keskenään ja vettä lisätään hitaasti, muuten taikinasta voi tulla liian löysä. Lisätään suola ja voisulaa. Taikinaa jossa on jauhoja noin yksi kilo, on sopiva voisulan määrä noin 90 g. Tämän jälkeen taikinasta muotoillaan joko pyöreä tai soikio levy. Sen halkaisija voi olla 14-40 cm ja paksuus keskialueella noin 1,5 cm ja ohentuu sitten reunoihin päin. Taikinalevyn keskelle ripotellaan noin 1 rkl ruisjauhoja ehkäisemään kaloista ja sianlihasta valuvan nesteen vuotamisen kuoren läpi uuniin.

Kalakukko Täyte

Täytteeksi laitettavat puhdistetut ja kuivaksi pyyhityt kalat laitetaan huolellisesti levyn keskelle tiiviiksi keoksi. Pienet kalat, kuten ahven, muikku ja särki voidaan laittaa kokonaisina, mutta iso kala esim. lohi fileoituna. Kalakerrosten väliin sopivasti suolaa ja voinokareita. Sitten kalakeko peitetään sopivilla sianlihan kylkisiivuilla ja keon päälle vielä ripotellaan vähän suolaa.

Sitten seuraavassa vaiheessa kalakukko ummistetaan. Levyn reunat käännetään huolellisesti täytteen päälle ja sivuilta molemmin puolin ja sauma tiivistetään vedessä kostutetuilla sormilla. Sitten tämän jälkeen koko kukko ummistetaan kääntämällä taikinalevyn päädytkin keon päälle. Ja sitten vielä viimeisenä vaiheena kalakukko siloitellaan veistä sekä vettä apuna käyttäen sopivan pyöreäksi tai soikeaksi muodoksi.

Kalakukkoa paistetaan ensin alkuun noin 280 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia – 1 h tarkkaillen välillä ettei kukon kuori halkea. Kuorta voi paikata taikinalla tarvittaessa. Sitten kukko otetaan uunista ja uunin lämpötila noin 125-150 °C asteeseen. Kukko voidellaan huolellisesti voisulalla ja sen jälkeen kääritään mahdollisesti folioon. Matalalämpöisessä uunissa kalakukon täytteet hitaasti kypsyvät. Se kestää noin 4-6 tuntia. Hautumisen jälkeen kukko käärittiin ennenvanhaan vielä villavaatteeseen jälkikypsymään 2-3 tunniksi. Nykyään jälkikypsytyksen voi tehdä alle sata-asteisessa uunissa.

Tiettävästi kalakukon valmistaminen alkoi Suomen Savossa ja Karjalassa jo keskiajalla.

Meidän kukkoja voi ostaa Helsinki, Joensuu ja Savonlinna -myyntipaikosta

KATSO KAIKKI MYYNTIPISTEET